Product op maat

.

Voorbeeld

.

Toen de arts zei: ‘Ik kan niets meer voor je doen,’ stortte mijn wereld in. Ongeloof, angst, verdriet en onmacht wisselden elkaar af. Nog nooit had ik voor zo’n heftige uitdaging gestaan. Er straks niet meer zijn, ik kon het nauwelijks bevatten. Onvoorstelbaar om alleen nog een herinnering te zijn. Gedachtes hierover vlogen me aan. Hoe zou ik herinnert worden? Kenden ze me eigenlijk wel, zoals ik werkelijk ben? Ik besloot het heft in eigen hand te nemen en het op te schrijven. Dat gaf me een krachtig gevoel. Het was moeilijker dan ik dacht. Mijn verhaal dat zo concreet in mijn hoofd leek te zitten, bleek moeilijk te structureren en in woorden te vangen. Na vijftien pagina’s zag ik door de bomen het bos niet meer en hield ik ermee op. Ik zocht iemand om het voor mij op te schrijven, maar liep tegen de hoge kosten op. Vijfduizend euro had ik niet zomaar voor handen. Toen ontdekte ik Slotzin. Petri gaf me handvatten om overzicht te houden in mijn verhaal.

Muziek is altijd een rode draad in mijn leven geweest. Petri bracht het idee ter sprake om voor ieder levensjaar een lied te kiezen en al die liedjes samen als kapstok te gebruiken voor mijn verhalen. Al snel bleek dat ik in al die muziek mezelf helemaal kon laten zien. Niet alleen welke herinneringen die ik heb aan dat nummer, maar ook wat ik heb meegemaakt, wie ik ben, waar ik voor sta, waar ik van droomde, het tijdsbeeld waarin ik geleefd heb, wat het over mij zei. Petri heeft me daar enorm bij geholpen. Alle nummers konden we terugvinden op YouTube. Ik heb een digitaal document gemaakt en bij ieder lied de link naar het nummer in mijn document gezet, zodat de lezer eerst het lied kan horen. Petri leerde me hoe ik de tekst beeldend en pakkend op kon schrijven en heeft me inzicht gegeven in de structuur. Daardoor kon ik de teksten makkelijk verwerken. Het is echt prachtig geworden.

Het was niet alleen een schrijfproces, maar ook innerlijk gebeurde er van alles met me. Gaandeweg kon ik beter met mijn lot omgaan.

De begeleiding van Petri heeft me ongeveer vijfhonderd euro gekost. Als ik het had laten doen zou het tien keer zoveel zijn en dan had ik dit bijzondere schrijfavontuur gemist. Het was het me dubbel en dik waard.

Ik heb niet alleen een mooi persoonlijk document dat ik achterlaat, ik heb door dit proces rust gevonden.

.

“Na vijftien pagina’s zag ik door de bomen het bos niet meer en hield ermee op. Toen ontdekte ik Slotzin.

.””

Naar je eigen leven kijken, is teveel om te overzien. Overal ploppen steeds nieuwe verhaallijnen op. Slotzin biedt houvast, zodat je grip houdt op waar je mee bezig bent en je plezier houdt in je schrijven. 

Voorbeeld:

Mijn vader en moeder vertelden altijd anekdotes over hun leven. Over hun kindertijd, waarmee ze speelden, hoe het leven toen was, hoe ze elkaar leerden kennen. Omdat ook herinneringen vervagen, schreef ik ze op en heb er een mooi boekje van gemaakt. De verhalen vertellen niet alleen wat ze hebben meegemaakt, ze zeggen ook veel over hun karakter, hun idealen en dromen. De hele familie wilde het boekje hebben.’

.

.
“Uit al die verschillende verhalen kwam een rode draad tevoorschijn waardoor voor ons heel veel op zijn plek viel.

.

Voorbeeld:

‘Oma las vroeger altijd aan ons voor uit een boek dat heette: ‘Een koffer vol verhalen.’Wij vonden het leuk om met de hele familie bij elkaar te komen en allemaal onze herinneringen over opa en oma op te schrijven. Die deden we in een koffertje. We kwamen allemaal bij elkaar in het huis van onze grootouders. Zonder de aanwezigheid van Petri zou het een bende geworden zijn. Dat weet ik zeker. Zij zorgde voor structuur in de dag, gaf ons tips en tools om een verhaal mooi op papier te zetten en gaf iedereen vanuit zijn eigen talent een rol. Het was bijzonder om te ervaren dat een tekst zoveel meer kan zeggen als het goed is opgeschreven. We schreven anekdotes op, quotes, oma’s recepten, opa’s tips, van alles en nog wat. Petri was er steeds bij om het verhaal een extra dimensie te geven. Uit al die verschillende verhalen kwam een rode draad tevoorschijn waardoor voor ons heel veel op zijn plek viel. Dat de levens van opa en oma zoveel invloed hebben gehad op ons leven, hadden we van te voren nooit kunnen bedenken. Ook herkenden we veel in hen. Het zijn onze wortels. Het was een ontroerend, plezierig en vooral verbindend weekend.